Články
Top
Zhlédnuté položky

Historie sportovní gymnastiky

Sportovní gymnastika je stále populární. Jde o velice zajímavé odvětví sportu, jež mu propadá čím dál více lidi. Ti se snaží tréninky a neustálým drilem své gymnastické prvky dotahovat do nejmenších detailů. Nejlepší z nich se účastní národních i mezinárodních soutěží, odtud si odnáší nejedno zajímavé ocenění.

Gymnastika se zrodila nezávisle v různých koutech světa. Ta se praktikovala v Číně, Indii, Mezopotámii, Egyptě či antickém Řecku. Slovo gymnastika pochází z řečtiny. Charakter starověké gymnastiky byl jiný, než jak je současná moderní gymnastika chápána. V dřívějších dobách bylo možné se často s gymnastikou setkat v armádě. Největší změny v této sportovní disciplíně proběhly v 19. stolení. V té době se vyčlenila atletika z gymnastiky. Potažmo gymnastika se začala formulovat do dnešní podoby. Do popředí se zde dostal gymnastický prvek. Šlo o cvičení na nářadí. Před druhou světovou válkou dostala gymnastika úplně nový nádech. Tehdejším hitem byla švédská nebo dánská gymnastika. Po druhé světové válce dostala gymnastika přesný řád. Mnohem později došlo k rozčlenění gymnastiky na neolympijskou a neolympijskou úroveň. Do gymnastiky se začleňovaly i další gymnastické prvky, které efektním způsobem podpořily vznik různých gymnastických disciplín.

Vedle základní gymnastiky existovala rytmická, účelová anebo sportovní gymnastika.
Do kategorie základní gymnastiky se řadí cvičení na nářadí, akrobatické cvičení, cvičení užitné, pořadové a soutěživé.
Zatímco účelným druhem gymnastiky je gymnastika kondiční, zdravotní, léčebná, pracovní, taneční atd
Rytmickou gymnastiku může tvořit gymnastika při moderní hudbě, rytmická, aerobní, kalanetika nebo džezgymnastika.
Zato sportovní gymnastika zahrnuje jak sportovní a moderní gymnastiku, tak i sportovní akrobacii, skoky na trampolíně, sportovní kulturistiku a akrobatický rokenrol.

 

Rychlý kontakt

Prostřednictvím následujícího formuláře nám můžete zaslat jakýkoliv dotaz či připomínku.
Odeslaný text bude doručen na adresu objednavky@pohary-bauer.cz.