Články
Top
Zhlédnuté položky

Nejvýznamnější evropské poháry

K nejvýznamnějším evropským pohárům patří tradičně ocenění Ligy mistrů UEFA, o které soutěží každoročně evropské fotbalové týmy. Tuto prestižní podívanou organizuje Evropská fotbalová asociace. Vítězný klub si donáší výjimečný stříbrný pohár vážící 7,5 kilogramu. Držet v rukou takovou ikonickou trofej ve stylovém designu je skutečně přenádherný zážitek a podaří se to jenom nejlepším šampionům.


V minulosti se hrála i evropská hokejová liga, které však zanikla. Fanoušci hokeje mohli v jistých letech sledovat kupříkladu Evropský hokejový pohár, Super six, hokejovou ligu mistrů IIHF, Spenglerův pohár, European Trophy, Rona Cup, Memoriál Ivana Hlinky. Na vítěze v těchto soutěžích čekali báječné trofeje.

Za zmínku stojí také pohár mistrů evropských zemí v basketbalu žen. Tato nejvyšší soutěž na území Evropy se koná pravidelně a to od roku 1997. Dnes již ji známe pod názvem Euroliga žen.

To této kategorie se řadí i Liga mistrů EHF. Ve skutečnosti jde o házenkářskou odbodu fotbalové Ligy mistrů. Nejlepší tým házenkářů si domů odnáší skutku specifickou trofej v podobě ruky svírající míč.

K významným evropským pohárům lze také pokládat Ligu mistrů CEV ve volejbalu. Volejbalová soutěž je organizována jak pro muže, tak i pro ženy. První turnaj ženského volejbalu v rámci evropské úrovně se konal v roce 1961. Účastnilo se ho 24 týmů. Tuto soutěž tehdy vyhrálo družstvo Dynamo Moskva. Právě toto zmíněné družstvo získalo nejvíce titulů. V sezóně 2015 zvítězilo družstvo Eczacıbaşı Istanbul, které má na svém kontě zatím první titul.

Pohár mistrů evropských zemí v baseballu pořádá každoročně Evropská basketbalová konfederace CEB. První utkání se uskutečnilo už v roce 1963. Z utkání vyšel pouze jeden vítěz. O několik let později se tato soutěž začala konat na dvou místech současně a s tím souvisí i vyhlášení vítězů. Z této evropské pohárové soutěže jsou dva vítězové.

 

Rychlý kontakt

Prostřednictvím následujícího formuláře nám můžete zaslat jakýkoliv dotaz či připomínku.
Odeslaný text bude doručen na adresu objednavky@pohary-bauer.cz.