Články
Top
Zhlédnuté položky

Tipy pro začínající běžce

Běhání patří mezi vysoce účinnou aktivitu. Všestranný harmonický pohyb příznivě rozvíjí funkci dýchacího i oběhového systému včetně látkové přeměny. Také posílíte srdce a centrální nervovou soustavu. Velkou výhodou je zejména to, že běhat se dá kdekoliv. Nicméně běhání v přírodě po měkkém terénu a na čersvtém vzduchu je nejideálnější. Připravili jsme pro vás pár rad, které vám na začátku vašeho osobního maratonu poradí.


1. Pospíchejte pomalu

Nejlepší začátek je mírný. Naservírujte si zpočátku malé dávky a postupně prodlužujte délku úseků. Také na intenzitě běhu zapracujte s postupem času. Berte v úvahu, že ráno vstáváte do školy nebo do práce, a tudíž nohy budete potřebovat. Není důležitý ohromující výkon, ale pravidelnost. Pokud nejste zvyklí se pravidelně hýbat, zkuste nejprve svižnou chůzi nebo „indiánský běh“, při kterém střídáte chůzi s lehkým klusem.


2. Kvalitní běžecká obuv

Z celého běžeckého vybavení jsou běžecké boty nejdůležitější. Volte pohodlnou, prodyšnou obuv s odpruženou podrážkou. Funkční běžecké oblečení můžete řešit zase příště.


3. Pravidelnost nese ovoce

Zařaďte svůj trénink mezi své priority a klaďte si na srdce, že budete trénovat pravidelně. Doporučuji minimálně třikrát týdně. Běhání nezabere příliš času a uvidíte, že s příchodem výsledků se stane vaší drogou.


4. Dbejte na přípravu a strečink

Mnoho začínajících běžců tyto aktivity podceňuje, pak se ovšem nestačí divit. Zahřátí a protažení vašeho těla před i po běhání vám ulehčí samotný běh a hlavně vás ochrání před zbytečnými úrazy.


5. Odpočinek

Plánujte si své tréninky v rámci týdne s rozumnými intervaly a časem na odpočinek.


6. Trénujte pro sebe, pro své vlastní potěšení

Zapomeňte na to, co po vás chtějí druzí. Důležité je to, co chcete vy.


7. Stanovte si cíl

Proč začínám s běháním? Takovým cílem může být nová aktivita, touha po lepší kondici, zhubnutí pár kil nebo naše první závodní desítka. Smyslem není stát se vrcholovým sportovcem, ale běhat pro zdraví, pro radost z pohybu a také pro euforii, kterou běh přináší. Rozvíjejte svou vlastní motivaci.


8. Ve dvou se to lépe táhne

Vytáhněte na běhání svého kamaráda/kamarádku a vzájemně se motivujte. Užijete si více srandy a budete se lépe odhodlávat.


9. Trpělivost nese ovoce

Začátky jsou těžké a sem tam to i trochu bolí. Ale vše zvládnete. S přibývajícím tréninkem roste dobrý pocit z narůstajících uběhnutých kilometrů. Byla by škoda se o to připavit, co myslíte?


10. Poraď se s odborníkem

Každý jsme jiný, máme jinou kondici, jiné časové možnosti, jiný zdravotní základ, jinou schopnost adaptace na zátěž. Proto se nejprve klidně poraďte s trenérem. Dá vám pár dobrých rad, které oceníte. Začít s běháním už budete muset sami.


11. Užívejte si radost z běhu

Běhání není jen lapání po dechu a zamotané nohy, na kterých se sotva udržíte. Objevíte i inspirativní prostředí, kterým poběžíte. Potkáte chodce a běžce, s kterými si vyměníte úsměv. Soustředíte se na vlastní myšlenky nebo hudba, kterou si při běhu pustíte do sluchátek. A na konci vás čeká to nejlepší - báječný pocit, že jste pro sebe a své zdraví něco udělali.


Osobně mohu běh každému jen doporučit a popřát mnoho šťastných kilometrů a krásných zážitků při běhání. Nenechte se nikým a ničím odradit. Začněte a vytrvejte! Odměnou vám bude pevné zdraví a skvělá kondice. A je snad něco víc?

Rychlý kontakt

Prostřednictvím následujícího formuláře nám můžete zaslat jakýkoliv dotaz či připomínku.
Odeslaný text bude doručen na adresu objednavky@pohary-bauer.cz.